Зошто е важно да се одржува нормален крвен притисок?

Крвниот притисок е притисок на крвта во срцевите артерии. Артериите носат крв од срцето до сите органи . Крвниот притисок нормално се зголемува и опаѓа во текот на денот. Просечниот крвен притисок не е ист за мажите и жените, и има тенденција да се зголемува со возраста кај двата пола. Според Европската асоцијација за срце, оптималниот (идеален) крвен притисок за возрасни (постари од 20 години) е помал од 120/80 mmHg, а нормалниот крвен притисок се смета до 139/89 mmHg.

Зошто е важно мерењето на крвниот притисок?

Мерењето на крвниот притисок е брзо и безболно. Затоа е важно луѓето со нормални вредности повремено да го мерат дома. Високиот крвен притисок се нарекува „тивок убиец“ бидејќи обично нема предупредувачки знаци или симптоми, а многу луѓе не знаат дека го имаат.

Пред 55-годишна возраст, мажите имаат поголема веројатност да развијат висок крвен притисок. Жените имаат поголема веројатност да развијат висок крвен притисок по менопаузата.

За луѓето кои имаат покачени вредности на крвниот притисок, важно е да имаат редовна контрола и мерење на крвниот притисок од страна на кардиолог кој ќе даде упатства и евентуално ќе препише терапија со лекови.

Притисокот најчесто се мери на надлактицата на двете раце. Пациентот треба да седи и да биде опуштен најмалку пет минути пред да го мери крвниот притисок. Две до три вредности се мерат со интервал од 2-3 минути. Физиолошката разлика помеѓу двете раце е до 10 mmHg. Официјалната вредност на притисокот е онаа што беше повисока со мерење.

Што е горен и долен крвен притисок?

Крвниот притисок се бележи преку два броја:

Систолен крвен притисок – покажува колкав притисок врши крвта на ѕидовите на артериите кога срцето чука.

Дијастолен крвен притисок – покажува колкав притисок врши крвта на ѕидовите на артериите додека срцето мирува помеѓу отчукувањата.

Обично повеќе внимание се посветува на систолниот крвен притисок (првата бројка) како главен фактор на ризик за кардиоваскуларни заболувања кај лица над 50 години. Кај повеќето луѓе, систолниот крвен притисок се зголемува со возраста поради зголемената вкочанетост на големите артерии. Сепак, дијагнозата на висок крвен притисок може да се утврди ако има зголемување на вредноста и на горниот и на долниот крвен притисок. Според неодамнешните истражувања, ризикот од смрт од коронарна срцева болест и мозочен удар се удвојува со секое зголемување од 20 mmHg на систолниот или 10 mmHg зголемување на дијастолниот крвен притисок кај луѓето на возраст од 40 до 89 години.

Како да се одржат нормалните вредности на притисокот?

Многу луѓе со висок крвен притисок можат да го намалат крвниот притисок или да го задржат во нормални граници со правење промени во животниот стил.

Ова ги подразбира следните мерки:

– Најмалку 150 минути физичка активност неделно (околу 30 минути на ден, 5 дена во неделата)
– Оставање цигари ако лицето е пушач
– Здрава исхрана, ограничување на натриум (сол) и алкохол
– Одржување здрава тежина и диета кај луѓе со прекумерна тежина
– Управување со стресот

Ултразвук на срцето: Што открива и колку често треба да се прави?

Ехокардиографија е ултразвучен тест кој ја проверува структурата и функцијата на срцето. На овој начин може да се види формата, големината и работата на срцето, неговите комори и преткомори, местото и димензиите на оштетувањето, дали има течност околу срцето,како срцето пумпа крв и изгледот на валвулите . Ултразвукот на срцето обично трае до 30 минути. Ултразвучните зраци не се штетни, па на нив може да бидат изложени децата и трудниците.

Што е ултразвук на срцето (ЕХО на срцето)?

Ехокардиографија е графички приказ на движењето и работата на срцето. Лекарот често комбинира ехо со доплер ултразвук за да го процени протокот на крв низ срцевите залистоци. Ехокардиографијата не користи зрачење, што е предност во однос на другите дијагностички методи како што се рентген и КТ скенирање, кои вклучуваат употреба на мали количини на зрачење.

Што може да се открие со ехокардиографија?

Ехокардиографијата може да открие многу видови на срцеви заболувања, како што се:

 • Кардиомиопатија. Болест на срцевиот мускул што се манифестира со промени во срцевиот мускул како истенчување, згуснување или намалена еластичност.
 • Срцева аритмија. Може да се користи ултразвучен преглед за да се процени дали срцето има редовно чукање на срцето.
 • Инфективен ендокардитис. Ендоваскуларна инфекција на кардиоваскуларните структури (обично срцеви залистоци, но понекогаш и големи крвни садови).
 • Срцева слабост (срцева слабост). Состојба во која срцевиот мускул е ослабен и не може ефикасно да пумпа крв до органите. Ова може да предизвика акумулација на течности (конгестија) во крвните садови и белите дробови и едем (оток) на стапалата и другите делови од телото.
 • Перикардитис – Воспаленије или инфекција на перикардот.
 • Перикарден излив или тампонада. Состојба предизвикана од акумулација на течност во перикардниот простор . Ова врши притисок врз срцевиот мускул, кој не може нормално да чука и пумпа крв. Состојбата е опасна по живот.
 • Дефекти на ѕидовите на атриумот или септумот. Овие дефекти се јавуваат во горните преткомори или во долните комори (комори). Состојбата доведува до срцева слабост или слаб проток на крв. Тие припаѓаат на најчестите вродени срцеви мани.
 • Болести на срцевите залистоци. Неисправност на еден или повеќе срцеви залистоци што може да предизвика нарушување на протокот на крв во срцето. Ехокардиограмот исто така може да провери дали има инфекција на ткивото на срцевиот залисток.
 • Аневризма. Проширување и слабеење на дел од срцевиот мускул или аортата (големата артерија која носи кислородна крв од срцето до остатокот од телото). Аневризмата може да биде изложена на ризик од руптура.
 • Вродени срцеви заболувања. Дефекти во една или повеќе структури на срцето кои се јавуваат за време на феталниот развој, како што е вентрикуларен септален дефект (дупка во ѕидот помеѓу двете долни комори на срцето).

Колку често треба да се прави ултразвук на срцето?

Срцевите прегледи, кои вклучуваат ултразвук, треба да започнат околу 25-тата година од животот. Препорачливо е прегледите, доколку нема поплаки или ризик од наследни болести, да се прават на секои две до четири години.

Колку често треба да се повторува ехокардиограмот зависи од наодите од првичниот тест. Доколку резултатот од првичниот ехокардиограм бил нормален, нема потреба да се повторува освен во случај на нови поплаки. Срцева слабост и валвуларна срцева болест се двете најчести болести кои бараат почести ултразвучни прегледи на срцето.

Во зависност од тежината на болеста, ехокардиограмот можеби ќе треба почесто да се повторува. На пример, потешка форма на стеноза на аортната валвула обично треба да се следи на секои 6-12 месеци; а за поблага форма контролата е три години. Истото правило важи и за следење на други патологии на залистоците.

Како да се спремате за носење на Холтер ЕКГ?

Постојат бројни дијагностички методи кои ги користат кардиолозите во процесот на откривање на проблеми со срцето, а холтер ЕКГ е еден од најчесто користените.

Користејќи го овој метод, можно е да се добијат вредни информации за начинот на кој функционира срцето на пациентот, без разлика дали тоа прескокнува или забрзува додека тој е ангажиран во нормални дневни активности.

Ако вие или некој ваш близок наскоро треба да посетите кардиолог поради оваа причина, сигурно ќе ве интересира како да се подготвите за Холтер ЕКГ.

Што е ЕКГ на срцето?

ЕКГ или електрокардиограм е безболна, безбедна и неинвазивна дијагностичка метода во која електричните сигнали на срцето се снимаат на хартија или се гледаат на компјутер.

ЕКГ обично се прави во ординација и снимањето не трае долго, па понекогаш е тешко да се забележат отстапувања во работата на срцето, бидејќи може да се случи проблемот да не е активен токму во тој момент.

Што е Холтер ЕКГ?

Холтер е всушност уред со големина на мобилен телефон, кој со жици е поврзан со електроди и неговата задача е да ја снима електричната активност на срцето подолг временски период, од 24 часа до 72 во зависност од потребата.

Холтер ЕКГ на срцето е безболна, безбедна, неинвазивна дијагностичка метода, па пациентите не треба да се плашат доколку им се препорача.

Лекарот ќе му ја предложи оваа метода на пациентот доколку обичниот ЕКГ не може да открие неправилности во работата на срцето и потребно е подолго време за снимање и следење на активноста на срцето.

Најчести кандидати за холтер се пациенти кои во одредени моменти чувствуваат дека срцето им работи неправилно или имаат несвестици или некои други симптоми кои предизвикуваат сомнеж за постоење на срцева болест.

Кога лекарот препорачува холтер за срце?

Постојат бројни причини зошто вашиот лекар може да го препорача овој дијагностички метод. Меѓу најчестите се:

 • палпитации
 • срцеви палпитации
 • забрзан пулс
 • вртоглавица
 • несвестица
 • губење на свеста
 • губење на здивот
 • болка во градите

Сите овие симптоми всушност припаѓаат на симптомите на кардиоваскуларни заболувања и затоа е многу важно лекарите прво да ја проверат состојбата на срцето.

На пациентите кои доживеале срцев удар или имаат некаква срцева болест често им се препорачува холтер за да може кардиологот да има увид во состојбата на срцето и како тоа реагира на терапијата.

Следењето на ефектите од терапијата кај луѓе со дијагностицирани аритмии, исто така, не може да биде ефективно без срцев холтер.

Кандидати за оваа метода во одредени временски интервали ќе бидат и лицата со вграден пејсмејкер, бидејќи е неопходно да се провери работата и ефикасноста на пејсмејкерот.

Како да се подготвите за Холтер?

Со читање на претходните редови, веќе сте направиле многу подготовки. Ги видовте предностите на овој дијагностички метод и дознавте дека е неинвазивен, безбеден и безболен!

Ова е многу важно за лесно да се пристапи кон овој метод.

Пред да го поставите уредот, треба да се бањате, бидејќи нема да можете да го направите тоа додека го имате холтерот за срцето на вашето тело. Не е тешко да се соблече, но тешко дека ќе можете да го вратите правилно после туширање.

Обучен техничар ќе ви го стави Холтерот и ќе го отстрани уредот кога ќе се вратите во канцеларија по 24 часа или повеќе, во зависност од упатствата на кардиологот.

Мажите често треба да се бричат ​во градната регија за да можат електродите да се прикачат на телото.

Откако ќе се постават електродите, тие се поврзуваат со жици со уредот, кои можете да ги прицврстите околу половината. Холтер и електроди нема ни да се забележат под облеката.

Доколку е потребно, техничарот треба да ви ги објасни сите сомнежи кои ги имате во врска со користењето на уредот, бидејќи во интерес на сите е снимањето да биде успешно.

За време на носењето на холтерот потребно е да се води дневник за активности. Треба да запишете што сте правеле во кој период, а особено треба да запишете и опишете доколку почувствувате некаква непријатност. Со споредување на дневникот и информациите од холтерот, кардиологот ќе добие поширока слика за вашата состојба.

Што да очекуваме по Холтер?

Откако ќе се отстрани вашиот Холтер ЕКГ, вашиот лекар ги анализира резултатите и дневникот на вашата активност и поставува дијагноза или ве упатува на дополнителни тестови.

Понекогаш податоците добиени на овој начин ќе бидат доволни за дијагноза, па ќе ви биде препорачана терапија и зачестеноста на кардиолошките контроли.